ایمنی طبیعی ، موروثی بوده و مستقل از برخورد قبلی با آنتی ژن ها است و غالبا ًبه فعالیت فاگوسیت ها و فاکتور های دفاعی غیر اختصاصی وابسته است
بدن ما دو خط دفاعی مهم در برابر عوامل بیماری زا دارد. اولین خط(پوست، مخاط) مانع ورود جانداران بیماری زا به بدن
می شود و دومی (گلبول های سفید) هنگاهی فعال می شود که عامل بیماری زا وارد بدن شده است.
اولین عملی که در ارتباط با سیستم ایمنی بدن به وقوع میپیوندد عبارت است از به دام اندازی و نابود کردن ، به عبارت دیگر فاگوسیت کردن هر ماده خارجی که وارد بدن میشوند. سلولهایی که مسئول این عمل در بدن پستانداران میباشند در دو سیستم طبقهبندی میشوند. اول سیستم میلویید که شامل سلولهای گرانولوسیتهای نوتروفیل میباشند. که دارای عمل سریع بوده ولی قادر به ادامه این عمل به مدت طولانی نیستند.
دوم، سلولهای سیستم فاگوسیتیک تک هستهای( ماکروفاژها). آنها سلولهایی با عمر طولانی هستند و میتوانند چندین ماه در بافتها زنده بماننند که کندتر عمل کرده ولی در عوض بارها عمل عمل فاگوسیتوز را تکرار میکنند. این سلولها مسوول پردازش آنتیژن برای پاسخ ایمنی هستند.
فاگوسیتوز یا بیگانه خواری فرآیندی است که در آن ذرات جامد مثل باکتری ها توسط سلول هایی موسوم به فاگوسیت ها بلعیده می شوند.
انواع فاگوسیت هاعبارتند از ماکروفاژها ، نوتروفیل ها و ماستوسیت ها
ماکروفاژها (به انگلیسی: Macrophage) مونوسیتها با پدیدهٔ دیاپدز از خون خارج میشوند و وارد بافتها میشوند و ماکروفاژها را به وجود میآوردند.که سلولهایی دارای قدرت بیگانهخواری هستند. سلولهای فرسوده و بقایای سلولی به درون خود کشیده و توسط آنزیمهای لیزوزومی ازبین برده و بطور غیر مستقیم در حفظ و ترمیم و بطور مستقیم در دفاع از بدن دخیل هستند. ماکرو فاژهای آزاد دارای هستهای لوبیایی وخارج از مرکز و سیتوپلاسمی وسیع و حاوی اجسام باقیمانده میباشد که آنها را به سادگی از فیبروبلاستها قابل تشخیص میسازد
منوسيت ها:مونوسيتها بزرگترين سلول تک هسته اي در جريان خون است.مونوسيتها در عمل فاگوسيتوز نقش مهمي دارند. سيتوپلاسم داراي پاهاي کاذب مي باشد.
مونوسیتها، پروتئازها را از لیزوزومها آزاد میکنند.