بافت پوششی دهان یک بافت سنگفرش مرکب است از سلول های پهن با هسته نسبتا درشت سطح داخل دهان به .سیله پرده مخاطی پوشیده شده است، این پرده خود شامل لایه پوششی است که اکثرا از نوع سنگفرشی مرکب مشتمل از سلول هایی با هسته نسبتا درشت بوده که از عمق بر روی غشا پایه قرار دارند.
سلول های سطحی این پوشش به طور ناقص ممکن است شاخی شوند بر خلاف سلول های پوست چندان پهن نیستند. این سلولهای سطحی اپی تلیوم به طور تدریجی از محل خود جد شده و به درون بزاق ریخته می شوند.
وسایل و مواد مورد نیاز: میکروسکوپ، سوآپ، لوگول یا آبی متیلن، اتانول، لام و لامل
شرح کار : اجزای مختلف یاخته زنده به علت دارا بودن اختلاف غلظت و ضریب شکست بسیار کم به هنگام جذب طیف نور مرئی به قدرکافی کنتراست یا اختلاف میزان نور از خودشان نمیدهند. رنگهای زیستی ، بدون اینکه اندامکهای یاخته را بیجان سازند.
روش کار: سواپ را پس از ضد عفونی کردن بر روی پوشش داخلی دهان در محل گونه ها بکشید. پس ازکنده شدن تعدادی از سلول های سطحی و چسبیدن آن ها به قاشق، بزاق و سلول ها را بر روی لام قرار داده وبه وسیله لام دیگری آن را بر روی لام اول بگسترانی لامل را بر روی آن قرار داده ، قطره ای از لوگول یا آبی متیلن متیلن به گوشه لامل اضافه می کنیم تا جذب سلول ها شود حال سلول های رنگ شده را زیر میکروسکوپ با بزرگ نمایی ۱۰ مشاهده میکنیم . آبی متیلن هسته را که در مرکزسلول است ، آبی رنگ میکند اما با رنگ لوگل هسته زرد یا قهوه ای میشود.
حال می توانیم سلول های رنگ شده را نیزبا عدسی۴۰ و یا بیشترهم مشاهده کنیم.